Monday, April 13, 2009

KL-Cherating

Salam,

direction/map/ to cherating from/dari KL, travel naik kete..

KL mula dari tol gombak, ala yang dekat uia tu. highway ni jugak yg nk ke genting.. masuk tol bayar terus 5RM.. highway ni mmg bahaya.. simpang siul.. sape yg xexpert dinasihatkan bawak slow.. tambah mlm lagila bahaya.. im myself always driving fast pun, suprise with the road.. dlm slow pun 100km/h got... huhu. duration maybe 20 minutes kot.. lupe lak nk kire masa.. lebih fokus pada jln yg perlu lap maut.. huhu

then abih karak highway, masuk another tol, xtau lak nama ape.. tp dekat ngn bentong.. pay another 3RM mase kat tol tu.. highway ni biasa je.. and xjauh mana pun.. rasa dlm 10-15 minute kot..

then the real highway.. lebuhraya pantai timur.. tgk signboard kuantan - 174KM.. huhu.. tp klu nk ke cherating kuar kat jabur, another 12km from exit kuantan tu.. nasib baik line clear.. xder kete sangat.. n xder pun yg bawak kete lembab duk kat line kanan.. so smooth je.. average speed car dlm 140KM/h.. thank god lepas mase polis tahan .. sepanjang highway tu adala signboard 'awas perangkap laju'.. kejap je slowkan kete... then gile speed balik... bosan la bawak slow.. macam xsampai2.. tgk jalan jauhhhh je.. ape lg.. pecut je la.. ohya mase mule masuk tol, klu yg bayar tunai la.. akan dpt satu kad.. dlm kad tu mmg tulis sampai kuantan je hujung higway tu, but actually baru tmbh another stesen 'jabur'.. so jgn cuak lak klu tgk xder.. jadi mcm org yg duk sblh.. 'TAKDE PUN JABUR.. SURE KE NI'.. nasib baik aku dh study kat internet.. Jabur is the new stesen .. baru je tambah.. n mase kat exit jabur, nmpak cam ada nk tambah lagi je jln.. ade la tu nk tambah sikit2 sampai ke ganu n klante.. hehe.. and toll price dari mula masuk sampai hujung skali 'Jabur' = 21RM...

so total kos toll = 5 + 3 + 21 = 29RM
pergi balik = 29 x 2 = 58RM

total mase lak.. ni berdasarkan masa jam tangan org sblh.. masuk tol karak 0920 kuar kat tol jabur 1130.. dlm 2 hours 10 minute.. with the average speed 140km/H...

and minyak untuk kete ku, naza sutera sportivo 1.0cc .. exactly 40RM.. okla tu.. so pergi balik 80RM.. itu mmg dari rumah sampai betul2 kat cherating kat chalet.. since im staying kat taman melati, mmg dlm 5-10 minute to the toll..

alrite kuar dari jabur tu xsampai lg lokasi.. kuar dari jabur, u have to drive another 1.5 km to the road of kemaman/kuantan.. just follow signboard to kemaman.. at the end korang akan nmpak signboard cherating.. follow the road.. even klu korang strainght pun actually the road mmg jln mati.. hehe .. ill show the map, u will understand..

bile dh kat jln kemaman/kuantan tu.. menghala ke 'sungai ular', korang dh start nmpak, signboard resort n hotel terkemuka.. eg: Impiana Resort 10KM..etc.. mcm2 la.. klu yg nama2 terkemuka dorang mmg akan simpang dorang tersendiri.. offcourse for the private beach..

untuk chalet2 kecik, guesthouse, inn.. akan ada satu simpang.. n dlm tu mmg berlonggok2 sumetu.. simpang tu korang masuk kat signboard 'tmpt pertanyaan touris'.. bleh nmpak small building, cam rumah kampung pun ada.. and kat belakang tu ada tasik kecik je warna hijau.. xtau la tasik tu dpt air dari mane.. huhu

korang go along the road mmg akan nmpak 'The moon', Ranting Beach Resort, Payung Guest House, Coconut Inn Cherating.. mcm lagi la..

cam famous nye tmpt, CLUB MED.. korang jln dpn lg, kat main road kemaman/kuantan td.. then jupe impiana.. n the last korang jupe Suria Cherating Beach Resort..

lepas tu xder dah.. korang dh straight ke kemaman..

kemudahan kat cherating tu..

1. caltex mase mule2 masuk jln kemaman/kuantan atau mase kuar dari exit Jabur
2. petronas after 9km from caltex
3. shell after Suria Cherating Beach Resort
4. esso after shell
5. pasaraya yg agak besar sikit.. exactly dekat sebelah esso.. if u saw esso, ada trafic light.. masuk kanan kat trafic lite tu.. xingt ape nama pasaraya tu..
6. atm.. im not sure.. i have been alert by others from internet suh bawak cash byk.. coz really, credit card/bankcard xditerima.. huhu
7. bus express.. byk2 sangat bas express lalu.. so rase nye.. sesape dari kuantan, bleh naik bas ke kemaman, u can stop anywhere a long the road.. dont scare klu xtau mane nk stop.. just ask the drive to stop u.. but fom there (cherating) nk ke kuantan/kemaman.. im no sure.. nmpak juga ada bus 'Sani' berhenti kat depan simpang masuk Suria Cherating Beach Resort.. 2 3 bijik gakla.. xtau itu bus stesen or wht..
8. cybercafe exactly beside Ranting Beach Resort also knowns as tourist centre
9. 'payung cafe' with wifi, beside payung guesthouse
10. ade byk kedai jual kopok lekor kecik yg rebus tu..
11. satar pun ada dijual
12. kat tmpt chalet byk2 tu pun ada kedai mkn n cenderhati
13. offcourse masjid ada
14. pakcik kat tmpt chalet aku sty tu ada gtau ada kelab,bar.. tp aku xtau katne.. i dont care pun..

so.. hope dpt membantu korang dlm mencari jln ke cherating.. im with 0(Zero) idea bout the road.. yg takut sangat nk cari kuar jln2 takut sesat.. still dpt find the way.. sure u all can.. sangat2 senang jer.. berani kan diri.. xkan sesat nye kat cherating tu.. huhu.. happy holiday!

the map of cherating town


the first map showing the 1.5KM after exit Jabur where u all gonna meet up the Road of Kemaman/Kuantan.


the map showing roughly of the cherating town.. the town road not actually straight.. but its goes straight.. u not need to turn at all.. n..im kinda ingat2 lupe tmpt sume2 tu.. almaklum, ku bukan jenis mengingat..huhu.. so.. both pic sekadar rujukan.. gambaran secara samar2 hehe.. since dah googling n yahooing pun xjupe map.. so aku buat sendiri mapnye... hehe

2 comments:

coco said...

caya lahhhhh! macih for the map! ;)

aSh said...

wow.. hehe.. hope u find the way.. :D