Wednesday, April 8, 2009

Banyak Duit Ke?





Hehe.. lately tgk blog org mesti ada pic byk byk cash... well.. i also dowana miss the trend.. hehe.. i snap the pic 2 days ago.. thinking to buy gold.. i just realise im getting old.. with no asset and property.. so buying a gold is a started for me.. rather than spent my money on holiday and shopping and trimming my hair (huhu).. i think everyone should have their own gold. not just for an accessories.. im myself have bought a dinar coin.. since i dont like to wear any necklace hehe.. just to keep.

FACT: every year the value of gold will increase 25%.. for the longterm investment. for example: in early feb 2009, u bought a necklace for 599RM. then when u go to same shop in the end of march 2009, the same necklace are selling 699RM.. (just a roughly number).. can u imagine that.. well it depend with the world price offcourse. but for sure. the gold value wont go down as much as they were 5 years ago..

i think investment with gold its somtg that can be trust and save.. becoz we saw/have the unit (physical gold).. beside its cheap. rather than investment on house or land property.. btw.. im just started.. ^_^'

7 comments:

xalimx said...

leh terangkan tak sikit2 investment pasal gold ni??

aSh aBd Rahman said...

hmm.. xtaula nk cite camne.. tp.. yg ash tau.. org ada emas ni kaya.. huhu.. ianya barang berharga.. xder xpired date..

xalimx said...

owh...tp camne nak generate income dr emas ni sendiri?....ada ilmu kongsi2 lah....

aSh aBd Rahman said...

emas ni kire long term nyer investment... dalam 10-20 thn camtu.. die xderla arini beli sok luse jual balik dh dpt untung.. sbb klu kaji harga emas ni.. die naik sikit2.. turun pun sikit2.. tp bile ikut duration dalam 10-20 thn.. harga die mmg ada naik..

klu emas yg dah wat jadi rantai or gelang or etc, nilai die jatuh sikit.. berbanding ngn emas dinar atau yg bentuk jongkong n coin tu.. sbb tu kire emas pior.. tulen..

satu lg kelebihan emas ni.. kite boleh pajak.. let say kite ada emas (once again ash taram je pape nilai kat sini):

kite ada emas nilai 5000RM.. then pajak dpt dlm 80% or 60% nilai emas tu.. so dpt 4000RM.... pastu bile pajak kat kedai emas, kite ada masa 6 bln sblm emas tu di lelong.. (boleh jadi klu mase tu die lelong tinggi, kite dpt balance duit lelong tu..- dpt duit lg tu)..

sementara 6 bln emas tu kat kedai pajak tu, kite kene bayar tapak sewa mengikut berat emas.. dlm 10RM-20RM untuk setiap 1gram emas (ash xingat rate die - taram je ni) sebulan..

so kesimpulan, kite dpt cash 4k dengan sewa brape ringit je sbln.. klu nk bandingkan personal loan... installment lg nk kene byr, rate die tinggi, kadang personal loan tu pun xlepas klu apply...

after 6 bln tu bleh tambah sewa or byr balik nilai pajakan tu, dptla emas kite tu balik..

faham x? huhu.. lebih info bleh rujuk kan sini - EMAS DINAR la.. better.. talk to the sifoo.. ^_^"

xalimx said...

ok2..paham...kiranya utk long term mmg berbaloi amat...ada gak tgk kat public dinar... n dah nak deal ngan dealer gold tu sendiri... teringin gak nak kuarkan duit laburkan dlm emas ni, sbb emas ni harga dia takkan jatuh utk longterm, turun pun sikit2 je... anyway, thanks for your good explanation...

aSh aBd Rahman said...

hehe.. good ek the explanation.. pape pun wish u a good luck yer..

xalimx said...

worait...thanks a lot ;)